Mleko to bardzo popularny napój, ciężko wyobrazić sobie życie bez niego, zwłaszcza jeśli lubimy produkty wytwarzane z mleka oraz gdy jesteśmy miłośnikami kawy z mlekiem, białej kawy czy kakao. Mleko to jedno z cenniejszych źródeł wapnia oraz wysokowartościowego białka. Wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości u dzieci i młodzieży, a u osób dorosłych zapobiega pojawieniu się ubytków w kościach prowadzących do osteoporozy.

Wapń korzystnie wpływa na procesy metaboliczne komórek. Jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu krwionośnego. Obecność laktozy w mleku wpływa na lepszą przyswajalność fosforu, wapnia, magnezu. Pełnotłuste mleko jest źródłem witamin i składników mineralnych.

Mleko doskonale poskramia apetyt, działa zbawiennie na przewód pokarmowy, jest lekkostrawne. Powinny więc po nie sięgać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Szklanka mleka to sposób na pohamowanie pokusy sięgania po kaloryczne przekąski. Nawet jeśli jesteśmy na diecie i pilnujemy ilości spożywanych kalorii, nie należy rezygnować z mleka. Można wybrać mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia powinno zacząć się już w dzieciństwie i trwać przez całe dorosłe życie.

Laktoza – składnik mleka krowiego

Niestety nie każdy z nas dobrze toleruje mleko, są osoby, u których po spożyciu mleka pojawiają się przykre dolegliwości układu pokarmowego – bóle brzucha, nudności, wzdęcia, biegunki i wymioty. Przyczyną tych dolegliwości jest nietolerancja laktozy.

Laktoza to jeden ze składników mleka krowiego. Ten rodzaj cukru jest jednym z najczęstszych alergenów. Prawie każde mleko ssaków zawiera laktozę. Z picia mleka nie trzeba jednak rezygnować. Wystarczy wybrać mleko bez laktozy.

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy jest produktem skierowanym do osób nietolerancją laktozy. Jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Produkt ten zachowuje wszystkie wartości odżywcze charakterystyczne dla nabiału. Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, fosfor, cynk. Jest nieco słodsze niż zwykłe mleko, posiada też nieco inną, ciemniejszą barwę.

Jeszcze do niedawna mleko bez laktozy było dostępne tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś można je kupić w większości supermarketów.

Jeżeli tradycyjne mleko nam nie szkodzi i czujemy się dobrze po jego spożyciu, nie odstawiajmy go na rzecz mleka bez laktozy. Po odstawieniu laktozy nasz organizm może przestać ją tolerować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here